.

Αφιερώνεται στους λίγους που έχουν το προνόμιο και το κουράγιο να μένουν στις ρίζες τους και να φυλάγουν τις πατρογονικές τους Θερμοπύλες για να έχουν το δικαίωμα οι πολλοί να λένε πως έχουν χωριό, πως έχουν καταγωγή και κληρονομιά   (Λάζαρος Παπαϊωάννου)

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου

Τον πρώτο ναό, τον παλιό Αι-Δημήτρη, τον θεμελίωσε ο Άγιος Κοσμάς όταν πέρασε από το χωριό το 1777. Μέχρι τότε δεν υπήρχε ναός στο χωριό. Στη θέση του υπήρχε μια μεγάλη γέρικη βελανιδιά και στην κουφάλα της οι κάτοικοι είχαν βάλει την εικόνα του Αγίου Δημητρίου. Εκεί τελούσαν τις λειτουργίες με ιερέα που καλούσαν από τα γύρω χωριά. Από ένα κλωνάρι της βελανιδιάς κρεμόταν το σήμαντρο (τσόκανος). Στο ίδιο μέρος είχε μεταφερθεί και το νεκροταφείο από τη θέση «Πεθαμένος». Η προέκταση του χωριού προς τα κάτω καθιστούσε προβληματική τη μεταφορά των νεκρών στην κορυφή του βουνού και μάλιστα το χειμώνα. Το νεκροταφείο διατηρήθηκε στη θέση αυτή μέχρι το 1790 περίπου. Τότε χτίστηκε ο δεύτερος ναός, του Αγίου Γεωργίου, και το νεκροταφείο μεταφέρθηκε εκεί, όπου και υπάρχει μέχρι σήμερα. Όταν ο Πατροκοσμάς ήρθε στο χωριό και πληροφορήθηκε από τους κατοίκους ότι δεν έχουν εκκλησία, αμέσως μετά το κήρυγμα του ζήτησε να φέρουν τσαπιά και φτυάρια. Χάραξε τα θεμέλια, άρπαξε ένα τσαπί και άρχισε να σκάβει. Πριν βασιλέψει ο ήλιος έστησε το θεμέλιο λίθο, ευλόγησε το έργο και έφυγε από το χωριό. Ο ναός αυτός ανήκε στον αρχιτεκτονικό τύπο της βασιλικής, πλακοσκεπής, με μικρά παράθυρα, χαμηλός και ημιυπόγειος. Μπρός στην είσοδο υψωνόταν η πελώρια βελανιδιά με το σήμαντρο. Στο νάρθηκα λειτουργούσε το σχολείο. Ο ναός αυτός διατηρήθηκε μέχρι το 1912, οπότε κατεδαφίστηκε, για να ανεγερθεί στη θέση του ο νέος. Ο νέος, σημερινός, ναός χτίστηκε με την άδεια ειδικού σουλτανικού φιρμανιού, που κατόρθωσαν να αποσπάσουν οι εργαζόμενοι στην Κωνσταντινούπολη Κορυφιώτες. Είναι σωστό στολίδι για το χωριό. Για την ανέγερση του κινήθηκαν δραστήρια όλοι οι κάτοικοι. Στην Αμερική οι απόδημοι Κορυφιώτες, στην Κωνσταντινούπολη η «Αγαθοεργός Αδερφότης Μπορσιωτών», που κατ’ επανάληψη διενήργησε έρανο. Τα χρήματα των εράνων συγκεντρώθηκαν σε σφραγισμένο από το Πατριαρχείο κουτί. Τα χρήματα παρέλαβε και μετέφερε στο χωριό ο κυρατζής Χρήστος Ζήκος. Ο ναός ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο της βασιλικής, τρίκλιτος, με πρόναο και γυναικωνίτη. Είναι χτισμένος με λιθόπλινους σε παράλληλες και συμμετρικές σειρές. Η στέγη του είναι κεραμοσκεπής. Έχει σκαλιστό τέμπλο, έργο του Μπέλτσιου από την Μόρφη, και ωραιότατες εικόνες, που έκανε ο αγιογράφος Θεόδωρος Ζωγράφος, από την Καστοριά. Γενικά, αποτελεί ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής τέχνης, με πολύ φως και άριστη ακουστική αντήχηση. Έχει καμπαναριό που ορθώνεται μεγαλόπρεπο, ανακαινισμένο με δωρεά των Ευάγγελου και Ελένης Τζελέπη. Οι ίδιοι δώρισαν και το ρολόι, που υπάρχει πάνω σε αυτό. Ο εκκλησιασμός εδώ γίνεται την χειμερινή περίοδο, από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι τις 22 Απριλίου.

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Ο Αι-Γιώργης είναι ο δεύτερος πολιούχος του χωριού. Ο πρώτος ναός του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε το 1790. Το 1857 στη θέση του χτίστηκε νέος ναός, αρκετά μεγάλος για την εποχή εκείνη. Τα σχέδια του εκπόνησε ο αρχιτέκτονας Νικόλαος Αναγνώστου από το Δίλοφο. Ο ναός αυτός κατεδαφίστηκε το 1951, για να χτιστεί στη θέση του ο σημερινός, που είναι λίγο μικρότερος από τον προηγούμενο. Ο εκκλησιασμός εδώ γίνεται τη θερινή περίοδο, από τις 23 Απριλίου μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, ενώ τη χειμερινή περίοδο, από τις 26 Οκτωβρίου μέχρι τις 22 Απριλίου, γίνεται στον Άγιο Δημήτριο. Οι εικόνες των αγίων προέρχονται από τον παλιό ναό. Καθώς επίσης και τα υλικά με τα οποία έχει χτιστεί. Παρόλο που ο ναός είναι σοβατισμένος, σε σημεία του, φαίνονται λεπτομέρειες από τον παλιό ναό.

Εξωκλήσι Αγίου Αθανασίου

Το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου ήταν παλιός ναός στο «Παλιοχώρι», από την εποχή ακόμη πού το «Παλιοχώρι» κατοικούνταν. Το 1960, στη θέση του παλιού ναού ο οποίος ήταν ετοιμόροπος, κτίστηκε με έξοδα του Γεωργίου Διαμάντη, ο ναός που υπάρχει μέχρι σήμερα. Εδώ τελείται τακτική λειτουργία στις 2 Μαΐου, την ημέρα της γιορτής του Αγίου.

Το πρωτότυπο συμφωνητικό κτίσης του Αγίου Αθανασίου.

Ιδιωτικόν Συμφωνητικόν

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι ο μεν πρώτος Γεώργιος Διαμάντης παραδίνει εις τον δεύτερον Θωμάν Κουτσονίκον ένα εξωκκλήσι, τον Άγιον Αθανάσιον εις την θέσιν Παλιοχώρι, την περιλαβαίνει ο δεύτερος να την κτίσει, υποχρεούται ο δεύτερος να την κτίσει, να την χαλάσει και να βγάλει την πέτραν, να την κουβαλήσει, να κουβαλήσει το νερό, να κάνει την στέγην και να την παραδώσει εις τον πρώτον. Οι δε διαστάσεις είναι, μάκρος 7 μαζί με τον εξώστη, πλάτος 5 μ. έξω-έξω, ύψος θα βγει μαζί με τα θεμέλια 3 μ. η δε τιμή οριστεί κατ΄αποκοπήν 3,500 όλα αυτά της εργασίας. Ως αρραβώνα έλαβε ο δεύτερος 500...                                                Εν Κορυφή συνετάγη και συνεφωνήθη εις διπλούν.                                                                                                                                                                         Εν Κορυφή τη 8/3/60                                                                                                    Οι συμβαλλόμενοι

Εξωκλήσι Αγίου Ιωάννου

Το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του χωριού, στο δρόμο προς Κυδωνιές. Λειτουργία τελείται δυο φορές το χρόνο, την Παρασκευή της Διακαινησίμου και στις 24 Ιουνίου. Τη μέρα αυτή οι εκκλησιαζόμενοι έρχονται για τη λειτουργία κρατώντας στα χέρια τους «γιαννάκια» (ποώδη, ακανθώδη φυτά).

Εξωκλήσι Προφήτη Ηλία

Το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται σε γραφικό κωνικό λόφο στη θέση «Βίγλα». Κτίστηκε το 1971 με έξοδα των οικογενειών Μιχαήλ Τσιόγκα και Ηλία Παπαδόπουλου.

Εξωκλήσι Αγίου Νικάνωρος

Το εξωκλήσι του Αγίου Νικάνωρος βρίσκεται σε λόφο στη θέση «Πεθαμένος». Ανεγέρθηκε το 1999 με έξοδα της οικογένειας Θεοδώρου Ζήκου.