.

Αφιερώνεται στους λίγους που έχουν το προνόμιο και το κουράγιο να μένουν στις ρίζες τους και να φυλάγουν τις πατρογονικές τους Θερμοπύλες για να έχουν το δικαίωμα οι πολλοί να λένε πως έχουν χωριό, πως έχουν καταγωγή και κληρονομιά   (Λάζαρος Παπαϊωάννου)

2/6/2018

 

Θύμωσε η Αρκούδα

 

Την Πέμπτη το βράδυ πήγε η αρκούδα να μπεί στην αυλή του Βασίλη του Ζαραμπούκα για να φάει κεράσια αλλά βρήκε την καγκελόπορτα κλειδωμένη. Θύμωσε την έριξε και μπήκε. Δεν ξέρω πόσα κεράσια έφαγε αλλά μάλλον δεν ευχαριστήθηκε, έφυγε τσαντισμένη, πήγε στο εικονοστάσι κάτω απ'τον Αη Γιώρη, έσπασε ένα πεύκο στη μέση λες και ήταν οδοντογλυφίδα, ξεφλούδισε το διπλανό κι έκανε γκράφιτι με τα νύχια της στον γυμνό κορμό...

Φωτογραφίες των δέντρων παρακάτω. Την πόρτα την είχε επισκευάσει ο Βασίλης οπότε δεν υπάρχει φωτογραφία...

6/5/2018

 

Άστατος ο καιρός σήμερα Κυριακή 6 Μαΐου στην Κορυφή με βροχή και χαλαζόπτωση, όπως φαίνεται στις ωραίες φωτογραφίες που έστειλε η Λαμπρινή Νιάκα απ'το χωριό. Ας ελπίσουμε ότι δεν έγιναν ζημιές στους μπαχτσέδες και στα μποστάνια...

7/4/2018 Ανάσταση !!!

5/4/2018 Μεγάλη Πέμπτη

6/4/2018 Μεγάλη Παρασκευή

 

Μεγάλη Πέμπτη και το Θείο Δράμα κορυφώνεται και οι ύμνοι της ημέρας είναι σχετικοί με τα Πάθη του Χριστού, τη Σταύρωση και το θάνατό Του.

 

Οι χωριανοί την Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ κρεμούσαν ένα κόκκινο πανί στην αυλή και τα χαράματα της Μεγάλης Πέμπτης σηκωνόταν κι έβαφαν τα αυγά. Χρησιμοποιούσαν είτε κρεμμυδόφυλλα είτε "μπακάμι" (φλούδα από δένδρο την οποία έβραζαν πολλές φορές και έβγαζε κόκκινο χρώμα).

Με το χρώμα που περίσσευε, έβαφαν λίγο το σβέρκο των προβάτων τους και το υπόλοιπο το έριχναν στον κήπο σε σημείο που δεν πατιόταν από ανθρώπινο πόδι.

Στο εικονοστάσι του σπιτιού τοποθετούσαν ένα φρεσκοβαμμένο κόκκινο αυγό και κλαδάκια βάια.

 

 

Το βραδάκι πήγαιναν όλοι στον Άη Δημήτρη για τον όρθρο της Μεγάλης Παρασκευής και τα 12 Ευαγγέλια. Μετά το τέλος αρκετοί από τους χωριανούς καθόταν όλη νύχτα γύρω από τον Εσταυρωμένο.

Οι νοικοκυρές γυρνούσαν στο σπίτι και έκαναν την προεργασία για το ρουφτένιο ψωμί που θα ζύμωναν την Μέγαλη Παρασκευή. Τσουμπούσαν (κοπανούσαν) το ρεβύθι και το έβαζαν σε χωμάτινο κιούπι με λίγο νερό, λίγο αλεύρι και βασιλικό. Τα ανακάτευαν καλά κι έβαζαν το κιούπι σε ζεστό μέρος. Αφού φούσκωνε όλη τη νύχτα, το πρωί το ζύμωναν με αλεύρι και νερό. Το άφηναν να "γίνει" και μετά το έπλαθαν κουλούρες (σμίτια) και το έψηναν στο φούρνο.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στολίζεται ο επιτάφιος. 

Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι χωριανοί πηγαίνουν να προσκυνήσουν τον επιτάφιο και να περάσουν από κάτω του στα γόνατα σχηματίζοντας το σύμβολο του Σταυρού.

Τα παιδιά του χωριού μοιράζονται στις δύο εκκλησίες, τον Άη Δημήτρη και τον Άη Γιώρη και όλη την ημέρα χτυπούν εναλλάξ πένθιμα τις καμπάνες.

Το βραδάκι οι χωριανοί πηγαίνουν στον Άη Δημήτρη όπου ψάλλεται ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου. Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας ψάλλονται τα Εγκώμια “Η ζωή εν τάφω...”, “Άξιον εστί μεγαλύνειν...”, “Αι γενεαί πάσαι...” και “Ω γλυκύ μου Έαρ...”

 

Στη συνέχεια γίνεται περιφορά του Επιταφίου στον περίβολο του Άη Δημήτρη, παλιά γινόταν η περιφορά στα σοκάκια του χωριού κι επέστρεφε στον Άη Δημήτρη. 

Κι ενώ όλη την ημέρα ο καιρός ήταν μουντός και ψιλοέβρεχε, όπως συνήθως είναι ο καιρός την Μεγάλη Παρασκευή, ένα πανέμορφο ηλιοβασίλεμα, όπως όλα τα ηλιοβασιλέματα στην Κορυφή, ήρθε και μας γέμισε ελπίδα...

Κάπως έτσι ήταν η Μεγάλη Πέμπτη και η Μεγάλη Παρασκευή φέτος το Πάσχα στην Κορυφή...

25/03/2018

25η Μαρτίου σήμερα και οι Κορυφιώτες μετά τη Θεία Λειτουργία πήγαν στην πλατεία όπου έγινε κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Πεσόντων.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

26/02/2018

 

26 Φεβρουαρίου 2018 και το χιόνι έχει φτάσει το μισό μέτρο στο χωριό. Ευχαριστούμε τη Λαμπρινή Νιάκα για τις πανέμορφες φωτογραφίες!!!

 

18/02/2018

 

18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018. Τρανές Αποκριές και ο Ψίλος άναψε στην πάνω πλατειούλα με κλαρίνα και κρασί. Το γλέντι συνεχίστηκε στο καφενείο.

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

17/02/2018

 

Σήμερα 17 Φεβρουαρίου 2018 πέθανε ο Λάμπρος Ζήκος σε ηλικία 95 χρονών. 

 

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

11/02/2018

 

Το έχει στρώσει για τα καλά το χιόνι στο χωριό. Ωραίες φωτογραφίες από τη Στέλλα τη Ζήκου!!!

Και φυσικά όπως μας δείχνει και το ωραίο εναέριο βίντεο του Παπα-Κώστα...

10/02/2018

 

Ψυχοσάββατο σήμερα και το χιόνι καλά κρατεί.